Čokoláda

 

Tak ako sú plantážne kávy, existujú pre gurmánov a odborníkov aj plantážne čokolády. Podobne, ako pri plantážnych kávach aj tu môžeme identifikovať čokoládu z konkrétnej krajiny s osobitými vlastnosťami, ktoré sú dané pôdnymi a klimatickými podmienkami. Zážitok z ochutnávania týchto čokolád je výnimočný a neopakovateľný. Čokolády Barry Callebaut sú nielen výrobky s veľkou tradíciou, ale aj výsledok spracovania tých najkvalitnejších plodov, ktoré matka príroda ponúka. Čokoláda Callebaut obsahuje najkvalitnejšie kakaové bôby, vynikajúce ingrediencie a 100% čisté kakaové maslo.  ČOKOLÁDA SINGLE ORIGIN je čokoláda, ktorá je vyrobená z kakaových bôbov pochádzajúcich výhradne z jednej konkrétnej krajiny alebo oblasti. Každá oblasť pestovania kakaových bôbov má svoje jedinečné prírodné podmienky - klíma, pôda, nadmorská výška a pod. a tieto prírodné podmienky dodávajú  vypestovaným kakaovým bôbom jedinečnú chuť. Objavíte v nej vzrušujúce príchute a aromatické tóny vychádzajúce z pôdy a prostredia, v ktorom bolo kakao vypestované.  S čokoládou je to podobné ako s vínom. Keď budeme degustovať víno Cabernet Sauvignon z rôznych oblastí sveta, bude úplne inak chutiť ako  víno vyrobené v južnej Afrike a víno vyrobené na západnom Slovensku. A tak rovnako ako u vín, i v single origin čokoládach ucítite jemné náznaky ovocia, bylín, korenia, kvetov, dreva a pod.

Chocolate Origin Java Milk 30,9% kakaa: mliečna single origin čokoláda Jáva je vyrobená z kakaových bôbov pochádzajúcich z Indonézskeho ostrova Jáva. Z tisíciek ostrovov Indonézie je Jáva určite tým najsladším. V južnej časti Jávy sa nachádza krásna provincia Pangadaran, ktorá je preslávená produkciou  veľmi kvalitných svetlých a aromatických kakaových bôbov. Čokoláda vyrobená z týchto  kakaových bôbov má svetlejšiu farbu a sladko orientálnu vôňu s ľahkým dotykom sladkého drievka a škorice. Pokiaľ si ju necháte rozpustiť v ústach objavíte  krémovo plnú chuť so sladko karamelovou a vanilkovou príchuťou. Pri odznení týchto prvých chuťových vnemov nastupuje príjemná ovocná a svieža chuť.

Chocolate Origin Arriba 39% kakaa:  jedna z najlepších odrôd kakaa ARIBBA sa pestuje na legendárnych plantážach na úpätí juhoamerických Ánd. Ide o vzácnu variantu odrody Foraster, je cenená nielen pre výnimočnú chuť ale aj pre to, že sa ju dodnes nepodarilo vypestovať nikde inde.  Má špecifickú kvetinovú arómu "arriba" (odtiaľ i názov), ktorá sa snáď ako u jedinej odrody prejavuje už pred pražením kakaových bôbov. Vychutnajte si jemne maslovú mliečnu čokoládu voňajúcu po vanilkových tyčinkách s nádychom bielej čokolády. Na začiatku je výnimočne krémová, neskôr jemne zamatová. Objavíte v nej chute jogurtu, nugátu, vanilky, krému a na záver akcent orieškov a mandlí.

Chocolate Origin Madagaskar 66% kakaa: najväčší ostrov Afriky, nazývaný aj "červený ostrov", vzdialený niekoľko sto kilometrov od pobrežia Mozambiku. Na západnej, suchej strane ostrova sa nachádzajú stromy baobab a nádherné pláže. Na východnej strane ostrova sa nachádzajú vlhké a husté, tropické dažďové pralesy. V tmavo červenej zemi môžu rásť zmyselné a stimulujúce korenia ako  vanilka, škorica, klinčeky, červené a čierne korenie. Na severe ostrova vo večne zelenom údolí Sambirano, kde rastie ylang-ylang a mangové stromy, sa nachádzajú niektoré z najlepších odrôd kakaovníka na svete. Vychutnajte si tmavú čokoládu s výraznou chuťou, v ktorej dominujú exotické dreviny: santal a libanonský céder. Nasleduje ich príjemná horkosť. Potom, ako sa rozpustí v ústach, rozoznávame srdce z brusníc s nádychom sladkého drievka a pražených kávových zŕn. Záver je štipľavý s chuťou ženšenu a tmavého ovocia.

Chocolate Origin Grenada 70% kakaa: kakao z provincie Grenada je vďaka úrodnej sopečnej pôde a slnečnému podnebiu jedno z najcennejších a chuťovo najvýraznejších na svete. Preto získala Grenada horká BOI s obsahom kakaa 70% striebornú medailu od renomovanej  Academy of Chocolate v kategórií najlepšia BIO čokoláda za rok 2008. Spoločnosť The Gredana Chocolate Company Ltd. bola založená v roku 1999, ako jedna za mála vyrába čokoládu priamo v mieste pestovania kakaa čo umožňuje vykonávať predovšetkým vlastnú fermentáciu kakaových bôbov, ktorá je rozhodujúca pre vytvorenie kvalitných chuťových vlastností. Kakaové bôby sú spracované šetrným spôsobom za nízkych teplôt, čo umožňuje uchovávať ich cenné látky, vitamíny, pôvodné vône a chuť. Čokoláda Grenada sa vyznačuje robustnou kakaovou chuťou charakteristickou pre odrodu Trinitario a delikátnymi podtónmi ovocia či kvetín typických pre odrodu Criollo. V aróme extra tmavej čokolády z Grenady nájdete  čerstvú tropickú stromovú kôru eukalyptu, teplú a vyváženú arómu exotického korenia a balzamika.