Káva

 

Ethiopia: na začiatku pestovania kávy bola Ethiópia. Meno kávy je odvodené od provincie Kaffa. Ešte dnes tam mnohé kávovníky rastú divo a poskytujú kávu s vínovou arómou a výraznou bohatou chuťou. Ethiopia je exotická káva s výrazne ovocným charakterom. Silná vôňa kvetinových esencií sa snúbi s vôňou korenia a dozretého tropického ovocia. V bohatej chuti fermentovaného ovocia cítiť náznaky bergamotu, korenia a kakaa. Sirupovitá sladkosť je zmiernená ľahkou aciditou, ktorá zároveň krásne zaguľacuje stredne plné telo tejto nevšednej kávy.

Guatemala: vysoká poloha a sopečná pôda robia výnimočné podmienky pre chuť kávy z tejto oblasti. Káva je preslávená po celom svete pre jej plnosť, bohatosť a výraznú chuť. Iskrivá, veľmi intenzívna káva s nádherne plným telom. Lahodne sladká vôňa výrazne pripomína karamel. V chuti od začiatku vystupuje tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa s náznakom jemnej trpkosti. Celkovo silný dojem vyvažujú jemne tóny zrelého bobuľového ovocia. Nakoniec ostáva v ústach dlhotrvajúca čistá horká dochuť.

Costa Rica: káva z tejto oblasti predstavuje veľmi ucelenú a vyváženú kávu vo všetkých smeroch, preto je nazývaná aj ako klasická šálka kávy. Je zamatovo jemná s bohatou, mierne kyslastou chuťou. Má citrusovo ovocné tóny, často i čokoládové, v dochuti jemne korenisté.

Columbia: táto krajina patrí medzi najväčších svetových výrobcov akostnej kávy - hodvábnej a aromatickej, silnej a neporovnateľnej chuti. Oblasti, v ktorých sa pestuje, sa rozprestierajú medzi výbežkami Ánd, kde je mierne a vlhké podnebie. Pekne vyvážená káva hlbokej chuti s plným guľatým telom. Vôňa pripomína čerstvo upečený jablkový koláč s karamelizujúcim trstinovým cukrom a štipkou nového korenia. V chuti sa snúbi bohatosť suchého portského vína s výraznou tmavou čokoládou a jemnou horkosťou bylinného likéru. Tradične obľúbená a známa chuť kávy v našich končinách.

Jáva: jávska káva patrí medzi najznámejšie. Káva má výrazné telo a veľmi nízky obsah kyselín. V chuti sa objavujú zemité, tabakové a ovocné tóny.

Sumatra: je druhý najväčší ostrov a stredisko Indonézie. Káva zo Sumatry má podobne ako jávska, výrazné telo a veľmi nízky obsah kyselín. Najznámejšia je z oblasti Mandheling a Lintong a je považovaná za kávu s najťažším telom na svete. V chuti sa objavujú ťažké zemité a tabakové tóny.

India: väčšina kávy v Indii sa pestuje na plantážach v nadmorskej výške 600 až 1800 m.n.m. Najkvalitnejšie druhy sa z krajiny vyvážajú, kým ostatná káva, na stále stúpajúcu domácu spotrebu, sa dováža. Krásne vyvážená jemná káva s hodvábne mäkkým telom.

Nicaragua: najlepšie kávy sa pestujú na severe a v centre krajiny. Svieža ľahká káva so stredne plným telom a minimálnou aciditou. Aróma pripomína vôňu čerstvo upečeného sladkého slivkového koláča. Vyvážená chuť prekvapí príjemnou sladkosťou s náznakom orieškov a zároveň ovocnou sviežosťou. Dlhotrvajúca dochuť v ústach zanecháva pocit dokonalého zážitku s nádychom noblesy.

Mexico: príjemná, mäkká káva s veľmi ľahkým telom prekvapí veľmi intenzívnou, krásnou arómou, pripomínajúcou vôňu sladkého tabaku. Dynamická chuť sa rýchlo rozvinie z úvodnej ovocno - vínovej, do tónov jemnej tmavej horkej čokolády. Ľahká acidita sa v priebehu chladnutia skoro úplne vytráca a v ústach zostáva príjemná dlhotrvajúca horkosť.

Bolívia: v Bolívii bolo zvykom pestovať kávu na vidieckych farmách ako ozdobné živé ploty. Až v 50. rokoch 20. storočia sa v Bolívii začali cieľavedome venovať komerčnej produkcii kávy. Káva sa pestuje v nadmorskej výške medzi 180 až 680 m.n.m. a až umyté zrná arabiky sa vyvážajú. Káva má plnú bohatú chuť, skon k horkosti.

Peru: Peru by za predpokladu hospodárskej a politickej stability mohlo byť jedným z najväčších producentov výbornej kávy. Zo zŕn je možné pripraviť nepríliš hustou kávu so silnou chuťou a vkusnou kyslosťou. Väčšia časť peruánskej kávy sa dodáva na trh ako "biokáva". Veľmi obľúbené sú odrody z vysokohorských oblastí Ánd, ako je San Martin, Cajamarca či Piura.

Jamaica Blue Montain: nie je pochýb o tom, že táto káva patrím medzi najlepšie kávy na svete. Je plnej chuti, harmonická ovocná chuť  a mierna kyslosť jej dávajú všetko, čo si môžeme od kávy želať. Stúpajúca spotreba má za následok núdzu o túto jedinečnú kávu a to sa odráža aj v cene.

Dominikánska republika: je podobne ako Blue Montain zástupca karibských káv a teda jemná, sladká a vyvážená káva. Napriek svojim nesporným kvalitám a karibskému pôvodu má stále veľmi príjemnú cenu.

Honduras: táto káva je značne nedocenená. Má typický stredoamerický profil, podobný kávam zo susedných krajín. Je veľmi dobre vyvážená, s ľahším telom, ovocnou chuťou, delikátnou aciditou a sladkou dochuťou.

Cuba: bolo by prekvapujúce keby Kuba k svojím jemným cigarám neprodukovala aj vynikajúcu kávu. Najlepšou kubánskou kávou je turquino extra, pričom týmto označením sa rozumie skôr stupeň kvality kávy než oblasť. Káva má čistú chuť, strednú plnosť a obsahuje menej kyselín, ako mnohé stredoamerické kávy.

Brazília: Brazílska káva je orechová, sladká, s nízkym obsahom kyslosti, vytvára neobyčajné horkosladké a čokoládové chute. Charakteristická je bohatou penou a mohutným telom. Brazília sa produkciou a vývozom kávy zaraďuje medzi kávové giganty. Brasil Yellow Bourbon najviac  cenená brazílska káva s typickou  pôvodnou a tradičnou varietou arabici. Vyznačuje žltou farbou dozretých kávových čerešní. Má stredné telo, jemnú acidiu a zároveň príjemnú čokoládovú sladkosť. Z brazílskych káv je to asi najkomplexnejšia káva.

Hawaii Kona: kombinácia faktorov vytvára výborné podmienky na pestovanie tejto vynikajúcej kávy. Bohatá sopečná pôda, ideálna nadmorská výška asi 335 m.n.m. a mierna klíma. Kávovníky sú ráno pobozkané slnkom a popoludní pohladkané dažďovou sprchou, čo spôsobuje, že kávové  zrná sú lesklejšie a lepšie tvarované ako všetky ostatné kávy. Pitie tejto kávy nemožno označiť inak ako nádherné.

Kenya AA: káva z tejto oblasti má bohatú chuť s výraznou aciditou. V chuti sa objavujú ovocné, mierne korenisté a vínne tóny. Je najlepšou východoafrickou kávou.

Rwanda: kávu môžeme zaradiť medzi najlepšie prané arabiky. Chuť kávy je podobná káve z Kene, s výraznou aciditou, v ktorej sa ukrývajú rôzne exotické tóny. Káva má stredne vyvinuté telo, čistý záver a často sa vyskytuje chuť čierneho čaju.

Galapágos: Vo svete kávy je odroda zo súostrovia Galapág čistou raritou a nedá sa porovnať s inou kávou. Káva z Galapág pochádza z pôvodnej odrody Bourbon, ktorú doviezli francúzski kolonisti. Keďže kávovník sa pestuje v Národnom parku káva je prísne organického pôvodu a najvyššej kvality. Káva je pestovaná vo vyšších nadmorských výškach, vysokej vlhkosti a je vystavená častej nepriazni počasia. Káva je ťažká, zemitá s mohutným telom a neopakovateľnou originálnou chuťou Galapág.

Tanzánia AA "Mufindi" Kilimanjaro: kávové zrno z Tanzánie je najčastejšie perlového typu, teda PB (peaberry). Má menšiu veľkosť a oblejšie tvary ako väčšina iných kávových zŕn. Káva má ostrú, veľmi bohatú chuť, s vínnou nakyslosťou. Niekedy sa nazýva aj Tanganika, čo je jej bývalý názov. Chuť kávy je vynikajúca, výrazná - typická pre africké kávy, veľmi chutná bez cudzích prímesí.

Cibetková - Kopi Luwak: je najdrahšia a najexotickejšia káva na svete. Táto káva prechádza cez plne exotické spracovanie v zažívacom trakte cibetkového zvieratka, domácimi nazývaného luwak, odborne Paradoxus hermaphroditus. Káva má zemitú vôňu, ťažké, sirupovité telo, sladkú čokoládovo-karamelovú a zároveň korenistú chuť, s miernym náznakom zatuchnutej chuti a unikátnou arómou.